Buurtbus Beemster


Buspraatjes

Op deze pagina willen we de vrijwilligers en de passagiers van Buurtbus Beemster aan het woord laten.

1. Zeg maar wat u wilt weten!
(door Hans Plantfeber)

De telefoon gaat. Ik neem op en noem mijn naam. Aan de andere kant van de lijn is mevrouw X.
Mevrouw X wil wat weten over de buurtbus. Ze heeft gehoord en gezien dat we langs Middelwijck rijden.

Mevrouw X Antwoord:
Kan ik mijn rollator meenemen? Als het apparaat inklapbaar is wel.
Mooi, dat is handig. Ik moet naar de Purmerenderweg, waar stoppen jullie? Waar op de Purmerenderweg moet u zijn?
Ik ga naar een vriendin die daar woont. Ja, maar waar woont die vriendin?
Oh, tussen de Rijperweg en de Volgerweg. Hebben jullie daar een halte? Nee, daar is géén halte. Maar, buiten de bebouwde kom stoppen we op verzoek. Dus als u zegt waar u eruit moet, stoppen we daar.
Dat is helemaal mooi, dus dan stap ik voor haar deur uit. Zo is het.
Hoe gaat het dan als ik terug wil? U moet even kijken hoe laat we bij Zuiderhof in Zuidoostbeemster vertrekken. Een paar minuten later komen we dan langs het huis van uw vriendin. Als u daar uw hand opsteekt stoppen we. Dan nemen we u weer mee naar Middelwijck, inclusief uw rollator.
Dat is toch prachtig. Wat kost het eigenlijk? Uw gewone strippenkaart is niet geldig. Als u een tienrittenkaart koopt, is het maar zestig eurocent per rit. Dat moet te doen zijn.

Dat is goedkoop zeg. Nou, jullie zullen me wel zien. Bedankt hoor.
 

Een zeer tevreden mevrouw X verbreekt de verbinding.2. Hein Stevers: "Laat die kans niet voorbij gaan!"

De Buurtbus Beemster is een geweldig initiatief, dat eindelijk gerealiseerd kon worden met behulp van louter vrijwilligers. Dat is de mening van de heer Hein Stevers uit Westbeemster. Hij is enthousiast over de buurtbus die de mogelijkheid van openbaar vervoer biedt aan Beemsterlingen die daar voorheen van verstoken waren. Door zoveel mogelijk van de buurtbus gebruik te maken zal het mogelijk zijn om deze te blijven laten rijden. Immers, na een half jaar wordt geëvalueerd of er genoeg belangstelling voor bestaat.

"Als we nu verzaken, komt er nooit meer wat voor terug", is zijn mening.

Op één van de eerste ritjes, die de buurtbus maakte, was hij al passagier en hij heeft zich ook al voorgenomen om met zijn hele familie een toertje te gaan maken. "Kunnen we mooi de Beemster bekijken vanaf Westbeemster naar het Waterland Ziekenhuis en vice versa. De kosten zijn het niet: voor 65 plussers is er de tien rittenkaart voor maar slechts €  6,00."
Maar niet alleen passagiers uit de afgelegen kernen en 'weggers', ook Middenbeemsterlingen kunnen profiteren van deze rechtstreekse verbinding naar het Waterland Ziekenhuis. Immers, met de reguliere busdienst moet er in Purmerend toch nog een keer worden overgestapt. En wie met de trein wil, komt ook gewoon langs het station.