Buurtbus Beemster


Buurtbus Beemster viert tienjarig bestaan op 8 januari
Voorzitter Jaap Jansen blikt terug op succesvol decennium
 

“Tja, waarom al na tien jaar stilstaan bij het feit dat de Buurtbus zijn bestaan wil vieren? Gewoon omdat bijna alle vrijwilligers van het eerste uur er op 8 januari nog allemaal bij zullen zijn en dat redden we niet als we wachten tot 25 jaar”. Aldus voorzitter Jaap Jansen van de Vereniging Buurtbus Beemster.
“Het tot stand komen van een buurtbus in Beemster had nogal wat voeten in aarde, maar Buurtbus Beemster heeft inmiddels zijn bestaan bewezen. Aanleiding was indertijd de vraag uit Westbeemster, dat geheel verstoken was van openbaar vervoer.” Vroeger reed nog wel de lijndienst  Alkmaar-Purmerend  eens in de twee uur door deze kern, maar die werd opgeheven.
Toch bleef de vraag om vervoer uit Westbeemster bestaan. Een werkgroep van Aangenaam Wonen Plus, met daarin onder andere Nico Timmer, heeft toen samen met het Gemeentebestuur gezocht naar een mogelijkheid om met behulp van sponsoren een soort van belbus op te zetten."

 
       
Vrijwilligers
Dat project mislukte uiteindelijk en toen ontstond bij de Gemeente Beemster het plan te onderzoeken of een Buurtbus met geregelde diensttijden uitkomst kon bieden.
Na een oproep in Binnendijks meldde zich al een flink aantal vrijwilligers en samen met Stadsregio Amsterdam en vervoeronderneming Arriva werd tot oprichting van een Buurtbus besloten.
Er werd een gedegen bestuur gevormd bestaande uit: Vincent Falger, Piet Stroet, Jaap Jansen, Hans Plantfeber en Hans van de Ahé en op zondag 7 januari 2007 kon de Buurtbus officieel worden gepresenteerd.
   
  Op 8 januari 2007 reed de eerste Buurtbus Beemster, geschikt voor maximaal 8 personen, zijn eerste rondje
Middenbeemster, Klaterbuurt, Westbeemster, Noordbeemster, Zuidoostbeemster, station Beatrixplein en het Waterlandziekenhuis vv aa. De bejaardencomplexen Middelwijck en Zuiderhof werden ook bediend. Rijden van en naar Noordbeemster leverde echter geen passagiers op, zodat na enige tijd werd besloten het rijden naar Noordbeemster te vervangen door rijden naar De Rijp, in de hoop toch weer minimaal 4000 passagiers per jaar te vervoeren, want dat aantal passagiers is voor Stadsregio Amsterdam de kritieke ondergrens.
 
De grote kracht van de Buurtbus is het feit, dat dit voor Beemster de enige rechtstreekse verbinding is met het Waterlandziekenhuis en het Station in Purmerend.
“Beemster ‘baadt’ zich eigenlijk in luxe”, vervolgt  Jansen. “Het traject Middenbeemster-Purmerend wordt nu door drie lijndiensten bediend.” Maar of dit ook in de toekomst zo zal zijn, is voor hem nog een grote vraag. Dit in verband met de nieuwe dienstregeling  van het openbaar vervoer die in 2018 zal worden ingevoerd.
Bij de Stadsregio zijn zelfs plannen geopperd om een nieuwe lijn 305 te maken die de 301 en 306 moet vervangen.
   
  De nieuwe verbinding gaat vanaf Purmerend over de Purmerenderweg en de Rijperweg naar de Buurt en vandaar naar de Rijp. “Het is al uitgeprobeerd, maar  de Rijperweg is daarvoor eigenlijk te smal” meent Jansen. “Een bus en een trekker kunnen elkaar daar niet passeren. Dat vereist dan een grote aanpassing. Bovendien zitten op dat traject wel 9 verkeersdrempels en dat is zeker niet wenselijk.
Als onze Buurtbus die route rijdt met de geadviseerde 60 km, vliegen de passagiers bij het passeren van de drempels nog tegen het dak. Voortdurend wijzen we onze vrijwilligers er dan ook op met  minder snelheid over die obstakels te gaan.”
 
Hoe het allemaal zal uit pakken, Jansen wacht het maar af. Hopelijk zal er een goede oplossing worden gevonden en kan de Buurtbus, die zowel in 2014 als in 2015 wel 11.000 passagiers vervoerde, blijven rijden.
Het aantal vrijwilligers dat ingeroosterd wordt, bedraagt inmiddels al plm. 50 personen, op drie na allemaal heren. Jansen zou graag nog wat meer dames achter het stuur willen hebben.

De voorzitter van de Vereniging Buurtbus Beemster is nog lang niet uitgepraat, maar met dankbare verwijzing naar sponsor CONO Kaasmakers wil hij toch wel besluiten.
Niet voor niets siert de buurtbus het embleem van de Cono op de voorkap van de bus.
   
  Dankzij deze sponsoring wordt aan alle vrijwilligers met hun partner elk jaar een heerlijk dagje uit aangeboden naar een leuke bestemming, zoals een bezoek aan de Bataviawerf in 2014.
Alle verslagen van deze uitjes staan op deze site, die vanaf de eerste dag de ontwikkelingen rond de Buurtbus heeft bijgehouden.
De Cono zorgt ook voor een smakelijke Kerst- en Paasattentie voor de vrijwilligers, die uiteraard zeer gewaardeerd worden.